ОЗОНОВА ТЕХНОЛОГІЯ ПІДГОТОВКИ ПИТНОЇ ВОДИ
Озон - це унікальний і універсальний дезінфікуючий засіб, який може вирішувати різні технологічні завдання при обробці води:
- дезінфікувати воду - знищення всіх мікроорганізмів, які передаються через воду (бактерій, спорових, цист);
- дезінфікувати елементи технологічного обладнання, які знаходяться в контакті з водою - трубопроводів, насосів, ємностей;
- дезінфікувати внутрішню поверхню бутлі, кришки і повітряний зазор під кришкою, проводити консервацію води - знезаражуючи воду, поверхня бутлі і повітряну масу між рівнів води і кришкою бутлі;
- забезпечити бактерицидну дію води, що розливається, по відношенню до мікроорганізмів, що потрапляють у воду з повітря робочої зони.
Як відбувається обробка води?
Озоно-повітряна або озоно-киснева суміш, яка вводиться в воду через інжекційний вузол, насичує воду озоном і на час перетворює її в бактерицидний розчин. Цей час обумовлено часом життя озону в воді, як правило, 1¸10 хвилин і залежить від складу і температури води. Саме за цей час відбуваються процеси окислення, які забезпечують дезінфекцію води, знищуючи мікроорганізми. Одним з достоїнств озону є те, що озонова обробка води повністю виключає звикання мікроорганізмів до озону і утворення будь-яких резистентних (стійких до впливу озону) форм. Ця властивість забезпечує можливість постійного використання озону з метою дезінфекції води.
Що ще може озон при обробці води?
Нестійкість озону і його розпад в очищеній воді без утворення побічних продуктів, токсичних або погіршуючих смакові якості води - основна перевага озону. Озон - універсальний дезінфектант, тому що він не тільки знезаражує воду, а й забезпечує також санітарну обробку обладнання, трубопроводів і тари, тому що насичена озоном вода на короткий час перетворюється в бактерицидний розчин. Час знезаражувальної дії озону, як правило, становить від 1 до 4 хв, тому озон - швидкий дезінфектант.
Механізм знезаражуючої дії озону заснований на руйнуванні цитоплазми клітинної оболонки і надалі «спалюванні» вмісту в результаті проникнення всередину клітини. Процес знищення мікроорганізмів займає від кількох часток секунд (деякі види коліформних бактерій) до декількох хвилин (спори і цисти, найбільш стійкі до впливу озону). Озонова обробка води повністю виключає звикання мікроорганізмів до озону і утворення будь-яких резистентних (стійких до впливу озону) форм.
Універсальний характер озону дозволяє вирішити цілий комплекс питань:
- дезінфікувати тару, особливо актуально застосування озону в процесі мийки зворотної тари;
- дезінфікувати частини обладнання - трубопроводів, насосів, ємностей, що знаходяться в контакті з водою;
- дезінфікувати внутрішню поверхню бутлі, кришки і повітряний зазор під кришкою;
- забезпечити бактерицидну дію води, що розливається, по відношенню до мікроорганізмів, що потрапляють у воду з повітря робочої зони.
Для отримання додаткових матеріалів по темі, направте відповідну заявку по електронній пошті: info@streamozone.com.ua. Наші фахівці направлять вам всю цікаву для вас інформацію в найближчий час.