Журнал "Харчовик" №11-12 (199), 03 червень - 04 липень 2014 р .: "Stream Ozone" - озонові технології підвищення ефективності зберігання плодоовочевої продукції
Підвищення економічної ефективності зберігання сільськогосподарської продукції актуально. Спосіб досягнення - зниження витрат на одиницю продукції, а витрати знижуються в міру створення більш досконалої технічної бази.
Будь-яка продукція схильна до псування. Її причини: пошкодження, отримані при зборі врожаю, хвороби, бактерії, віруси, цвіль, природні фізіологічні процеси - все це призводить до гниття. Втрати можуть становити більше 20%.
Технологія "Stream Ozone" дозволяє скоротити до 50% втрати продукції при зберіганні
Технологія "Stream Ozone" для овочесховищ передбачає комплексний підхід, в якому озон застосовується для дезінфекції поверхні продукції, приміщень сховищ і багатооборотної тари. Доступність цієї технології обумовлена тим, що потрібно тільки наявність обладнання та електроенергія. Сировиною для дезінфекції виступає просто повітря!
Екологічність технології закладена в властивості озону
Озон є сильним, екологічно чистим окислювачем і знищує етилен, віруси, бактерії, спори грибків, не залишаючи слідів після озонування, тому що розпадається на кисень. Food and Drug Administration (США) офіційно визнала озон засобом для боротьби з патогенною мікрофлорою в харчових технологіях.
"Stream Ozone" - українські технології на рівні світових аналогів
Інноваційні характеристики обладнання і технологій, розроблених в Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ) є результатом більш ніж 20 річної роботи в сфері озонових технологій і кооперації з національними і міжнародними науковими центрами і приватними компаніями. У Детройті (США) створено спільне виробництво озонаторів для роботи на північноамериканському ринку.
Так само, озонаторне обладнання виробляється в Україні, сертифіковано і представлено на ринку України під торговою маркою «Stream Ozone». Технічну підтримку забезпечують фахівці, які проводять консультації, здійснюють монтаж і налагодження, забезпечують сервісне і гарантійне обслуговування.
Результативність озонових технологій
Озон сприятливо впливає на зберігання плодоовочевої продукції: картопля, морква, капуста, цибуля, яблука, банани, апельсини і т.д., максимально знижуючи забрудненість мікроорганізмами. Так, при зберіганні картоплі вміст крохмалю і вітаміну С збільшується, а цукру зменшується. Затримується проростання, подовжується термін зберігання, не знижуються посівні якості картоплі. Яблука, оброблювані озоном, не втрачають якість навіть після холодного зберігання протягом 5 місяців. При зберіганні ягід озон ефективно пригнічує утворення цвілевих колоній.
Інші застосування озонових технологій
Технології «Stream Ozone» також широко застосовуються в рибних господарствах, для очищення стічних вод на промислових і сільськогосподарських об'єктах, на лініях розливу, в теплицях, інкубаторах, на м'ясокомбінатах і для передпосівної обробки насіння.